A special ceremony…

Er verandert de laatste jaren veel in trouwland. Er is steeds meer mogelijk en bruiloften worden steeds persoonlijker en unieker. Ook op het gebied van de huwelijksvoltrekking zijn er veranderingen aan de gang. Zo is het in steeds meer gemeentes mogelijk om voor een unieke trouwlocatie te kiezen en gaat de ondertrouw tegenwoordig via internet. Ik wilde hier wel eens wat meer over weten en maakte daarom een afspraak met Michaëla.

TrouwambtenaarHalewijnPaspoort van een Trouwleverancier
Naam: Michaëla Halewijn – Oomen
Soort leverancier: Zelfstandig Trouwambtenaar en Trouwambtenaar voor gemeente Leidschendam-Voorburg
Werkgebied: Nederland en Buitenland
Segment: Hogere
Getrouwd: Ja
Email: michaela@michaelahalewijn.nl
Telefoonnummer: 06 247 05 119
Website: www.michaelahalewijn.nl

Michaëla is trouwambtenaar voor de gemeente Leischendam-Voorburg en ook werkzaam als zelfstandig trouwambtenaar. Als zelfstandig trouwambtenaar kan ze bijvoorbeeld huwelijken sluiten in een andere gemeente, unieke locatie of in het buitenland.

Allereerst wil ik jullie voorstellen aan Michaëla. Ze is getrouwd en moeder van twee jongens. Ze is in 2009 begonnen als zelfstandig trouwambtenaar. Met veel aandacht verdiept ze zich in ieder bruidspaar. Ieder bruidspaar is uniek en ze gaat altijd open het gesprek in met het paar. Door heel veel vragen te stellen over allerlei onderwerpen, leert ze het paar echt helemaal kennen. En omdat ze een buitenstaander is, kijkt ze met een frisse blik tegen dingen aan die vrienden van het bruidspaar bijvoorbeeld heel normaal vinden. Zo achterhaalt ze hele bijzondere dingen. Dit heeft als gevolg dat de speech tijdens de huwelijksvoltrekking echt persoonlijk wordt. Daarbij vindt ze het belangrijk dat ze het verhaal op zo’n manier vertelt dat het bruidspaar echt zichzelf erin herkent, zodat ze na afloop zeggen “ja, zo zijn wij, ieder woord was raak”. En omdat Michaëla van verhalen schrijven houdt, zorgt ze er daarom altijd voor dat de speech een mooi opgebouwd verhaal is. Niet alleen met losse anekdotes, maar ze legt ook verbanden waardoor het verhaal echt diepgang krijgt. Zoals ze zelf zegt:

“Een goede ceremonie zet de sfeer voor de rest van de dag”

Als weddingplanner zie ik ook dat steeds meer bruidsparen iets echt vernieuwends op hun bruiloft willen, om echt hun eigen stempel op de dag te drukken. Dat stimuleer ik ook!

Dit kan bijvoorbeeld een unieke trouwlocatie zijn. In Nederland zijn van oudsher de officiële trouwlocaties door de gemeenten vastgelegd. De regels hiervoor zijn verschillend per gemeente. De afgelopen jaren willen steeds meer stellen buiten trouwen of in de tuin van de ouders bijvoorbeeld. In veel gemeentes was dit tot een aantal jaren geleden nog niet mogelijk. Ik kan gelukkig zeggen dat gemeentes hier steeds soepeler in worden. Michaëla juicht deze ontwikkelingen van harte toe, want niets mooier als je de bruiloft geheel naar je eigen wensen kunt laten plaatsvinden op de plek die jij wilt.

2016-01-22 09.07.55 2016-01-22 08.53.19 2016-01-22 08.47.54

 

Als je gaat trouwen, zul je hoogstwaarschijnlijk eerst op zoek gaan naar een locatie. Je kunt beginnen met de website van de gemeente te bezoeken waar jullie willen gaan trouwen om te kijken welke locaties officiële trouwlocaties zijn. Zit hier niets naar jullie zin tussen dan is het mogelijk om een locatie voor 1 dag tot officiële trouwlocatie te laten benoemen door de gemeente. De regels, mogelijkheden en kosten hiervoor verschillen per gemeente. Je betaalt dan voor de locatie, de ambtenaar, de huwelijksvoltrekking en eventueel voor de zelfstandig trouwambtenaar.

Een andere optie is te kiezen voor een (kosteloos) huwelijk op het gemeentehuis bijvoorbeeld, en een ceremonieel huwelijk op jullie unieke plek. Een ceremonieel huwelijk heeft geen wettelijke betekenis, en kan geheel naar jullie eigen wensen worden ingevuld, dus ook op jullie droomplek. De gemeente zal dan geen extra kosten rekenen voor het trouwen op die plek, want je bent immers voor de wet al getrouwd. En mochten jullie in het buitenland willen trouwen, en kan dit wettelijk niet, ook dan is een ceremonieel huwelijk daar een goede oplossing. Zo kan iedereen erbij zijn en jullie liefde voor elkaar meevieren en proosten op een geweldige toekomst.

2016-01-22 08.50.57 2016-01-22 08.48.44 2016-01-22 08.47.54

Zie je op tegen de organisatie van een huwelijk in het buitenland of zoek je een unieke trouwlocatie, dan kun je ook altijd mijn hulp inroepen.

Tot slot heb ik Michaëla nog om een aantal tips voor jullie gevraagd. Als eerste zegt ze dat het belangrijk is om een of meerdere momentjes samen te hebben tijdens jullie trouwdag. Jullie worden geleefd die dag en het is heel belangrijk om even samen te zijn en samen dingen te verwerken. De tweede tip van Michaëla vind ik een hele goede: verlies je niet in details, door trends of wat familie en vrienden zeggen, maar hou voor ogen waarom en hoe jullie willen trouwen. Er zullen immers altijd mensen zijn die dingen anders hadden gedaan, maar je kunt helaas niet iedereen tevreden stellen. Jullie zelf zijn het allerbelangrijkst.

En tenslotte, als jullie het durven:

“Een eigen gelofte uitspreken naar elkaar, maakt het jawoord nog mooier en persoonlijker”

Profielfoto van Rianne

About Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *